top of page

דוח הרשם הבריאטרי הבינלאומי IFSO 2022


השבוע פורסם הרשם הבריאטרי הבינלאומי שאוסף את נתוני הניתוחים הבריאטרים מרחבי העולם.

משתפת בכמה מעיקרי הפרסום:

* בדוח הנוכחי נכללו 311,441 ניתוחים בריאטרים מ-32 מדינות ברחבי העולם, כולל ישראל (אך עם נתונים חלקיים לשנת 2021).

* כמו בכל שנה מאז שמתפרסמים נתוני הרשם בארץ ובעולם, מרבית המנותחות הן נשים - מעל 70%.

* בקרב גברים שניגשו לניתוח בריאטרי היה שיעור גבוה יותר של סוכרת סוג 2, הפרעת נשימה חסימתית, כבד שומני, יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם.

* בקרב נשים שניגשו לניתוח בריאטרי היה שיעור גבוה יותר של דיווח על דיכאון.

סוגי הניתוחים הנפוצים בעולם: - הניתוח (ראשון וחוזר) הנפוץ ביותר בעולם הוא ניתוח שרוול (61%), אחריו ניתוח מעקף קיבה מלא RYGB (עם 26%), ניתוחים אחרים (7%), ניתוח מעקף קיבה בהשקה אחת OAGB מיני מעקף (4.6%) וניתוח טבעת (0.9%). - התפלגות סוגי ניתוחים בניתוח בריאטרי ראשון - סה"כ 278,581 ניתוחים, הראתה תמונה דומה: הניתוח המוביל הוא שרוול (67%), לאחריו ניתוח מעקף קיבה מלא RYGB (עם 24%), ניתוח מעקף קיבה בהשקה אחת OAGB מיני מעקף (4.5%), ניתוחים אחרים (4.2%) וניתוח טבעת (0.9%). - התפלגות סוגי ניתוחים בניתוח בריאטרי חוזר - סה"כ 32,860 ניתוחים, מראה היפוך בין מעקף הקיבה המלא RYGB לבין השרוול: הניתוח המוביל הוא מעקף קיבה מלא RYGB (עם 45%), לאחריו ניתוח שרוול (21%), ניתוחים אחרים (27%), ניתוח מעקף קיבה בהשקה אחת OAGB מיני מעקף (6.1%) וניתוח טבעת (1.6%). התפלגות סוגי הניתוחים בעולם היא נקודה מעניינת, כיוון שישנה שונות גדולה בין מה שקורה בארץ עם העדפה מובהקת לניתוח מעקף קיבה בהשקה אחת OAGB (המכונה גם מיני מעקף אף על פי שהוא מקסימום מעקף מבחינה תזונתית ובהשוואה לניתוח מעקף קיבה מלא RYGB), בעוד שבארה"ב, אוסטרליה, סין, איטליה, מקסיקו, ניו זילנד, רוסיה ועוד ישנה העדפה מובהקת לניתוח שרוול כניתוח ראשון. בנוגע לניתוחים חוזרים, ברוב המדינות שציינתי ישנה העדפה מובהקת לניתוח מעקף קיבה מלא RYGB, למעט בוליביה, רוסיה וישראל בהן ישנה העדפה לניתוח מעקף קיבה בהשקה אחת OAGB (מיני מעקף) כניתוח חוזר. מבחינת בטיחות, בדוח שפורסם ניתוח בריאטרי נמצא כניתוח בטוח, עם שיעורי תמותה של פחות מ 0.1% במרבית הדיווחים. השורה התחתונה ניתוח בריאטרי הוא הטיפול היעיל ביותר כיום לאנשים החיים עם השמנה מורבידית (BMI מעל 35 עם תחלואה נלווית או BMI מעל 40) ומעוניינים לרדת במשקל כדי לשפר את בריאותם. אבל חשוב להדגיש שהפתרון היעיל ביותר אינו בהכרח הפתרון הטוב ביותר או הנכון ביותר עבור כל אחד, ואכן שיעור האנשים הניגשים לניתוח בריאטרי נמוך מאוד ביחס לשיעור האנשים שעומדים בקריטריונים לניתוח. מה שחשוב הוא *איכות החיים*, כאשר משקל הוא רק פרמטר אחד במכלול הקריטריונים אשר קובעים את איכות החיים של כל אדם. אם עברתם ניתוח, יעיל ככל שיהיה, ואתם במשקל "תקין" אבל סובלים באופן יומי מהקאות, אוכל תקוע, שלשולים, דיכאון או כל מצב אחר, פיזי או רגשי, שפוגע באיכות חייכם, כל הנתונים המופלאים של הרשם הבריאטרי לא משנים את העובדה שהניתוח הצליח אבל המטופל סובל. בסאבטקסט מה שאני אומרת הוא - אל תבחרו את הניתוח שיורדים בו הכי הרבה במשקל, אלא את הניתוח שיתן לכם את איכות החיים הטובה ביותר. איזה ניתוח זה? התשובה משתנה לפי כל אדם, בהתאם למצב הרפואי, בדיקות הדם, הרגלי אכילה, סבילות לויטמינים ועוד ועוד.. לחלק מיני מעקף יהיה הניתוח הטוב ביותר ולחלק זה יהיה ניתוח שרוול או מעקף מלא.

לבסוף, נשאלת שאלת התוצאות ארוכות הטווח, או - מה יקרה 5 ו 10 שנים אחרי הניתוח? כאן התשובה היא שזה כנראה תלוי יותר בכם ובהרגלי החיים החדשים שתאמצו מאשר בסוג הניתוח שתבחרו, וליווי מקצועי חשוב מאוד לחלק הזה של השמירה כיוון שהשמנה היא מחלה כרונית שאינה נעלמת לאחר הניתוח, בדיוק כפי שסוכרת לא נעלמת כשלוקחים תרופה.


יש לכם שאלות? מוזמנים לכתוב לי בתגובות.

למיטיבי הלכת שרוצים לקרוא את הדוח המלא: https://tinyurl.com/4prv7j6t

כל המאמרים

bottom of page