top of page

תוספים בהיריון לאחר ניתוח בריאטרי



מאמר סקירה חדש (4.2021) שהתפרסם מסכם את הנושא של תוספי תזונה לנשים בהיריון לאחר ניתוח בריאטרי. אם אתן בגיל הפוריות ועברתן ניתוח או שאתן מתכננות לעבור, חשוב שתקראו.

תוספי תזונה מומלצים לכל מי שעבר ניתוח בריאטרי, לכל החיים. הסיבה היא שהניתוח הוא גורם סיכון לחסרים תזונתיים במנגנון כפול: צריכה מופחתת מהמזון בעקבות ירידה בכמות שניתן לאכול, וירידה בספיגה בניתוחי מעקף לסוגיהם. גורם נוסף המשפיע על הספיגה הוא נטילת תרופות מסוג PPI - proton pump inhibitors המעכבות הפרשת חומצה מהקיבה ונדרשות לרוב בחודשים שלאחר הניתוח.

המשמעות של חסרים תזונתיים שאינם מטופלים היא סיבוכים בריאותיים, ביניהם: סיכון לאנמיה, ירידה בצפיפות העצם, נשירת שיער מוגברת, פגיעה בראייה ובמקרה של היריון וחסרים תזונתיים גם סיכון לפגיעה בהתפתחות התקינה של העובר. כל אלו לרוב ניתנים למניעה כאשר נוטלים את התוספים במינון הנדרש ובקביעות - לכל החיים.

ועכשיו - מזל טוב, את בהיריון! יחד עם השמחה וההתרגשות, יש נושאים רפואיים שדורשים התייחסות, כמו למשל הדרישה המוגברת לויטמינים ומינרלים.

ההמלצה של האיגודים הבינלאומיים היא להמתין לפחות שנה (מומלץ 12-18 חודשים) בין הניתוח הבריאטרי לבין הכניסה להיריון.

בשטח הנתונים נראים אחרת: 26-41% מהנשים נכנסו להיריון פחות משנה לאחר הניתוח הבריאטרי.

החסרים המשמעותיים ביותר בהיריון לאחר ניתוח בריאטרי הם: ברזל, סידן, ויטמין D, ויטמין B1 (תיאמין), ויטמין B12 וויטמין B9 המוכר לכן יותר בשם חומצה פולית.

גורמים נוספים שיכולים להגביר את הסיכון לחסרים תזונתיים בהיריון הם למשל בחילות (שמפחיתות את האכילה) והקאות (שמונעות חלקית את הספיגה).


למרות החשיבות הידועה, ההיענות לנטילת תוספים נמוכה: עד 59% מהנשים לא נוטלות את התוספים כנדרש לאחר ניתוח בריאטרי.

אבל לא את כמובן, קוראת הפוסט היקרה! כאן את תקבלי את כל הידע הנדרש, ואחרי הקריאה תיגשי כמובן היישר לארון התוספים לקחת את המנה היומית שלך, למען בריאותך ובריאות העובר/ית שלך :-)


אז הנה הם לפניך - הויטמינים והמינרלים שחשוב שתדעי עליהם:


ברזל - מינרל החיוני ליצירת תאי הדם האדומים, לייצור ההמוגלובין ולתפקודי התא. ספיגתו יורדת לאחר ניתוחי מעקף לסוגיהם (מעקף בשתי השקות = רגיל, מעקף בהשקה אחת = מיני מעקף או מעקף תריסריון), ובנוסף ישנה ירידה בצריכה שלו מהמזון כיוון שהוא נמצא בעיקר במאכלים מאתגרים ללעיסה עבור מנותחים כמו בשר אדום, איברים פנימיים וקטניות. אם כל זה לא מספיק כדי לגרום לחסר, הדרישה לברזל עולה עוד יותר בהיריון. השילוב של ירידה בצריכה ועליה בדרישת הגוף מביא לכך שנשים רבות לאחר ניתוח בריאטרי סובלות מחוסר ברזל ומאנמיה במהלך ההיריון. במחקר שנערך בספרד מצאו שכ-60% מהנשים בהיריון לאחר ניתוח בריאטרי היו עם מחסור בברזל. מחקר אחר הראה של 50% מהנשים לאחר ניתוח בריאטרי היו רמות פריטין (מאגרי ברזל) נמוכות. חשוב לוודא שאת לוקחת מינון מתאים של תוסף ברזל במהלך ההיריון.


סידן - מינרל שכולם מכירים בתור זה שחשוב לתהליך יצירת העצם, אבל הוא מעורב גם בהתכווצות השרירים, בפעילות של אנזימים והורמונים ואף בתפקוד תאי העצב. לאחר ניתוח בריאטרי נדרשת נטילה של תוסף סידן, ובמהלך ההיריון הדרישה אפילו גבוהה יותר כיוון שסידן נדרש בין היתר לבניית שלד העובר. אמנם יעילות הספיגה של הסידן בגוף עולה בהיריון, אך לאחר ניתוחי מעקף לסוגיהן ישנה ירידה בספיגתו ונצפה מחסור בקרב כ-20% מהמנותחות הבריאטריות שבהיריון. חשוב לוודא שאת צורכת את המינון המומלץ לך לפי סוג הניתוח ומהלך ההיריון, הן מתזונה עשירה בסידן והן מתוספים.


ויטמין D - ויטמין מסיס שומן המעורב בתהליך יצירת העצם, בספיגת הסידן במעי, בתפקוד מערכת החיסון ובעוד שלל פעולות חיוניות. קיים קשר בין עודף ברקמת השומן לבין מחסור בויטמין D, גם אם נחשפים לשמש, עד כדי כך של 90% מהאנשים עם השמנה יש מחסור בויטמין D. במהלך הירידה במשקל לאחר ניתוח בריאטרי קיים סיכון מוגבר לירידה בצפיפות העצם, ולכן יש לוודא שאת נוטלת את המינון הנדרש כדי למנוע חסר, או כדי לתקנו במידה וקיים.


ויטמין A - ויטמין מסיס שומן הדרוש לראייה, לגדילה ולהתפתחות. חסר בו עלול לגרום לפגיעה בראיית לילה, אך עודף שלו הוא מצב שכיח יותר העלול לגרום למומים ולבעיות התפתחותיות בעובר. מנותחות מעקף קיבה נמצאות בסיכון מוגבר עד פי 9 לחסר בויטמין A בהשוואה לנשים שלא עברו מעקף. חשוב לוודא שאת צורכת מספיק ממנו אך לא יותר מדי ממנו, ובהיריון חשוב לשים לב גם לצורת הויטמין ולהעדיף אותו כבטא קרוטן בתוסף מאשר כויטמין A.

ויטמין B1 (תיאמין) - ויטמין מסיס מים החיוני בין היתר להפקת האנרגיה בתא ולפעילות העצבית התקינה. הסיבות העיקריות למחסור בו הן שתייה מרובה של אלכוהול, ירידה מהירה במשקל, צריכה מועטה מהתזונה והקאות. במידה והחסר אינו מאובחן בזמן עלולים להיגרם נזקים בלתי הפיכים. שיעור החסר בקרב נשים אחרי ניתוח בריאטרי הוא 11-31%, כתלות בסוג הניתוח ובזמן שעבר מהניתוח, וכמובן בנטילה או אי נטילה של תוספי תזונה. בנוסף, הדרישה לויטמין B1 עולה במהלך ההיריון והתפתחות העובר. ויטמין B1 נמצא במולטיויטמין שאת לוקחת או בתוסף של קומפלקס ויטמין B, אך לא מספיק לראות שהוא רשום בטבלת הרכיבים כיוון שיש לוודא גם שהמינון מתאים לך. במידה ואת סובלת מהקאת מרובות תדרשי לקחת תוספת שלו בכדור או בזריקה, וחשוב לעשות זאת כמה שיותר מהר ולא לדחות.


חומצה פולית - זהו למעשה ויטמין B9, ויטמין מסיס מים המעורב בין היתר ביצירת ה DNA וכדוריות הדם האדומות. לפי הספרות, עד 65% מהאנשים לאחר ניתוח בריאטרי אובחנו עם חסר בחומצה פולית בגלל הירידה בצריכת המזון ובספיגה. במהלך ההיריון ישנה דרישה מוגברת לויטמין זה, וחסר בו עלול לגרום למומים מולדים בעובר. אבל יש גם חדשות טובות - מחקרים הראו שנטילת תוסף חומצה פולית יכולה למנוע 40-80% מהמומים המולדים בעובר, ולכן היא מומלצת לכל הנשים בגיל הפוריות. לאחר ניתוח בריאטרי הדרישה לחומצה פולית גבוהה יותר מהסיבות שציינתי מקודם, וחשוב לוודא שאת לוקחת את המינון המומלץ עבורך.

ויטמין B12 (קובאלמין) - ויטמין מסיס מים המהווה גורם חשוב בהתפתחות התא וביצירת ה DNA וחלבונים, והוא כמובן חיוני בהיריון ואפילו בהנקה. ויטמין זה נספג על ידי היקשרות לגורם האינטרינסי (IF) המופרש מתאי הקיבה, וזו אחת מהסיבות לירידה בספיגתו מהמזון לאחר ניתוח בריאטרי. לכן מומלץ ליטול תוסף תת לשוני ולשים אותו מתחת ללשון כדי שייספג ישירות דרך כלי הדם ולא דרך הקיבה. שיעור החסר של B12 בקרב נשים באוכלוסיה הכללית הוא כ-25%, ואף גבוה יותר לאחר ניתוח בריאטרי: כ-45%. חשוב לוודא שאת נוטלת B12 במינון המתאים לך.

תוסף חשוב שלא דנתי בו כאן הוא אומגה 3 המומלץ לנטילה במהלך ההיריון, אך נכון להיום לא קיימת עבורו המלצה ספציפית למנותחות בריאטריות ולכן יש לצרוך אותו לפי ההמלצות הכלליות, בתוסף או מהמזון.

לסיכום:

הכל בסדר :-) מטרת המאמר אינה להפחיד אותך אלא לתת לך ידע, וידע הוא כוח. חשוב שתשמרי על עצמך לאחר הניתוח ותקפידי לקחת תוספים במינונים הנכונים כפי שהומלץ לך על ידי הדיאטנית הבריאטרית או הרופא, ושתהיי במעקב תדיר של בדיקות דם וגדילת העובר. היריון לאחר ניתוח בריאטרי נחשב להיריון בסיכון, בוודאי אם הוא סמוך יחסית לניתוח, וחשוב להיות במעקב המותאם לכך. חשוב גם לדעת שמניעה - כלומר נטילת תוספים גם כשבדיקות הדם תקינות, היא יעילה הרבה יותר מאשר טיפול כאשר נוצר מחסור, אז לא תמיד ניתן להסתפק בתוספים לבליעה ולעיתים נדרשים זריקות או עירויים לצורך הטיפול.

ההמלצה שלי - התייעצי על המינונים של הויטמינים והמינרלים המותאמים לך אישית עם גורם מקצועי, ואל תסתמכי על המלצות מפה לאוזן או מהרשתות החברתיות כשזה נוגע לבריאות שלך ושל העובר שלך.

* פוסט זה הינו סיכום של מאמר מדעי, ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי רפואי.

למקור המאמר: https://link.springer.com/article/10.1007/s11695-021-05546-z



כל המאמרים

bottom of page