top of page

מה צריך לעשות כדי לעבור ניתוח בריאטרי? מדריך בחמישה שלבים:

מזל טוב, הגעתם להחלטה לעבור ניתוח בריאטרי!

מה הצעד הבא? מה השלבים שצריך לעשות?

יתכן ותגלו כי הבירוקרטיה המובילה לניתוח מסובכת לא פחות מתפריט דל שומן בערב חג עשיר במנות מפתות... :-)

אל דאגה, הכנתי במיוחד עבורכם מדריך ממוקד שיעשה לכם סדר בתהליך, החל משלב ההחלטה ועד למועד הניתוח.

שלב ראשון - הקריטריונים לניתוח:

לפני שמתחילים כדאי לקרוא את הנחיות משרד הבריאות לזכאות לניתוח בריאטרי ולבדוק אם אתם עומדים בקריטריונים:

BMI (יחס משקל חלקי גובה בריבוע) 40 או יותר.

BMI בטווח 35-40 כאשר קיימת לפחות תחלואה אחת הנלווית להשמנה: סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם, מחלת לב איסכמית, יתר שומנים בדם, דום נשימה בשינה, הפרעות פוריות משניות להשמנה, בעיות אורתופדיות משניות להשמנה או כבד שומני.

חשוב להדגיש שהקריטריונים זהים גם אם בחרתם לעבור ניתוח באופן פרטי, היות והקווים המנחים לביצוע ניתוחים בריאטרים תקפים לכל המרכזים. לקריאת נוהל חוזר מנהל רפואה לניתוחים בריאטרים במבוגרים לחצו כאן

שימו לב: עמידה בקריטריונים לא בהכרח אומרת שאתם מתאימים לניתוח. עליכם לעבור עוד מספר שלבים שיבדקו את התאמתכם ומוכנותכם לניתוח.

שלב שני - בדיקות רפואיות:

בשלב השני עליכם לקבוע תור לרופא המשפחה ולבקש ממנו את רשימת הבדיקות לניתוח. רשימה זו כוללת בין היתר:

  1. בדיקות דם מלאות.

  2. אולטרסאונד בטן עליונה.

  3. צילום וק"ת (ושט-קיבה-תריסריון) או גסטרוסקופיה. 

  4. בדיקות א.ק.ג.

  5. צילום חזה.

  6. איסוף שתן 24 שעות לקורטיזול.

שימו לב: יתכן שתדרשו לבדיקות נוספות בהתאם לגילכם ולמצבכם הבריאותי ועל פי שיקול דעתו של הרופא.

נוסף על הבדיקות הרפואיות, תתבקשו להגיע לועדה עם מכתב סיכום מהרופא ובו פירוט ההיסטוריה הרפואית שלכם כולל מחלות רקע, טיפול תרופתי, רגישות ניתוחי עבר ועוד. 

 

שלב שלישי – מכתב דיאטנית:

עליכם לקבוע פגישה עם דיאטנית המתמחה בבריאטריה לצורך הערכה תזונתית וקיום מפגשי הכנה לקראת הניתוח, כפי שנדרש על ידי הועדה הבריאטרית.

כדאי להיעזר במפגש זה על מנת  לשאול שאלות ולאסוף כמה שיותר מידע על הניתוח.

במידה והרגלי האכילה שלכם רחוקים מהנדרש כדי להצליח בניתוח, זוהי הזדמנות עבורכם להתחיל להתכונן תזונתית, התנהגותית ורגשית. 

שימו לב: יתכן ותתבקשו על ידי הועדה הבריאטרית לבצע עוד מפגשי הכנה, כך שכדאי מאוד להגיע לועדה רק לאחר שאתם מוכנים ומיישמים את ההכנה תזונתית הנדרשת. 

טיפ חשוב: וודאו שאתם קובעים פגישה אצל דיאטנית בריאטרית – כזו המתמחה בבריאטריה, בעלת ניסיון ושעברה הכשרה מתאימה. לא כל דיאטנית מתמחה בתחום זה ולכן כדאי לברר ולשאול.

טיפ נוסף שיעזור לכם: לעיתים התורים בקופות החולים ארוכים ותתכן המתנה של שבועות רבים לתור לדיאטנית. במקרה זה כדאי לכם להשקיע במפגש עם דיאטנית פרטית המתמחה בבריאטריה, שכן ההמתנה לתור קצרה יותר משמעותית, והיא תוכל לסייע לכם בכלים להכנה לניתוח ובמכתב לועדה.

שלב רביעי – ועדה בריאטרית:

רק לאחר שביצעתם את כל הבדיקות הנדרשות ויש לכם מכתב מדיאטנית,

עליכם לקבוע תור לועדה בריאטרית בקופת החולים שלכם או בבית החולים בו אתם מעוניינים לעבור את הניתוח. הועדה נועדה כדי להעריך את התאמתכם ומוכנותכם הרפואית, התזונתית, ההתנהגותית והנפשית לעבור ניתוח בריאטרי.

בועדה תפגשו דיאטנית המתמחה בבריאטריה, רופא ופסיכולוגית או עובדת סוציאלית. שימו לב: עליכם להגיע עם כל הטפסים שנדרשתם למלא, עם תוצאות הבדיקות שביצעתם ועם המכתב מהדיאטנית. המלצה שלי - הכינו לכם קלסר מסודר עם כל החומר הרפואי.

טיפ חשוב: לפני הגעתכם לועדה כדאי מאוד לקרוא חומר מקצועי על סוגי הניתוחים הבריאטרים, ההשלכות התזונתיות והסיכונים, וכן לשוחח עם אנשים שעברו את הניתוח ולשמוע מניסיונם. חשוב מאוד להגיע עם ידע מקדים לועדה. כדי לעשות זאת יש לבחור מקור מידע אמין כמו אתרי קופות החולים או אתרים של אנשי מקצוע המתמחים בתחום. אגב, אתם בדיוק במקום הנכון!

כדאי לכם לקרוא גם את הפרק שכתבתי בנושא שאלות ותשובות על ניתוחים בריאטרים,

ואת הכתבה מיתוסים ומציאות על ניתוחים בריאטרים.

שלב חמישי – אישור ועדה וקביעת תור לניתוח:

הידד, שלב הועדה מאחוריכם! 

במידה וקיבלתם אישור מהועדה, נותר לכם רק לקבוע תור לניתוח. עליכם להחליט היכן אתם מעוניינים להתנתח ואצל איזה מנתח. שימו לב שכירורגים רבים מנתחים הן בציבורי והן בפרטי, אך ישנו הבדל בזמן ההמתנה לניתוח ובאפשרות לבחור מי ינתח אתכם.

הבדל משמעותי נוסף הוא ההשתתפות בעלות הניתוח. העלות תלויה בסוג הביטוח שלכם בקופת החולים, בפוליסת הביטוח הפרטית במידה ויש לכם, ובהסדר שיש למנתח שבחרתם עם קופות החולים והביטוחים הפרטיים. ניתן לקבל מידע מפורט ישירות ממזכירות קופות החולים או ממרפאת המנתח הפרטי שבחרתם.

במידה ולא קיבלתם אישור ועדה, יתכן ותדרשו לבצע השלמות – בדיקות רפואיות, מכתב פסיכיאטר או מפגשי הכנה אצל דיאטנית. כפי שכתוב בסעיף 3, ניתן לפנות לדיאטנית בקופת החולים או לדיאטנית פרטית. חשוב ביותר לוודא כי אתם קובעים תור לדיאטנית המתמחה בבריאטריה.

טיפ חשוב: יתכן ואתם זכאים לעד 80% החזר על מפגשים פרטיים עם דיאטנית! זכאותכם תקבע בהתאם לפוליסת הביטוח לכם. זכרו לברר לגבי האפשרות להחזר על מפגשי הדיאטנית דרך חברת הביטוח הפרטית שלכם.

בהצלחה בניתוח!

בכל שאלה ניתן לפנות אלי בדף צור קשר.

bottom of page