top of page

בריאות העצם וניתוחים בריאטרים

נייר עמדה חדש של החברה האמריקאית לניתוחים בריאטרים ומטאבוליים ASMBS לשנת 2020 בנושא שינויים בעצמות לאחר ניתוחים בריאטרים - סיכמתי עבורכם את עיקרי הדברים:


בקרב אנשים עם השמנה המועמדים לניתוח בריאטרי קיים שיעור גבוה של חסר בויטמינים ומינרלים הקשורים בשחלוף העצם (פירוק ובנייה), מה שיכול להשפיע על שינויי בעצם לאחר הניתוח ולהגדיל את הסיכוי לפגיעה במסת העצם לאחר הניתוח.

קיים קשר בין ניתוחים בריאטרים למחלות עצם, כאשר המנגנון המשפיע על כך מורכב מירידה בעומס המכני על העצם (בשל הירידה במשקל), הפחתה בצריכת רכיבי מזון, ירידה בספיגת רכיבי מזון בשל מעקף של אזורי הספיגה, ירידה בזמינות רכיבי מזון בגלל ירידה בחומציות הקיבה (בשל הניתוח ו/או בשל נטילת תרופות מסוג PPI המעכבות הפרשת חומצה בקיבה ) ועוד. ככל שמידת תת הספיגה שהניתוח מייצר גדולה יותר, כך גדל הסיכון לחסרים תזונתיים העלולים לגרום למחלות עצם.

ירידה במסת וצפיפות העצם קיימת בכל סוגי הניתוחים הבריאטרים. בעוד שהפגיעה במסת עצם לאחר ניתוח טבעת דומה לפגיעה בעקבות ירידה במשקל, בניתוחים בריאטרים אחרים (שרוול ומעקפי קיבה לסוגיהם) יש השפעה נוספת על פגיעה במסת העצם מעבר לירידה במשקל, באמצעות המנגנונים המצוינים בסעיף הקודם. חשוב לציין שגם לאחר ניתוח שרוול נמצאו עדויות לירידה במסת העצם, ולכן חייבים להקפיד על מעקב רוטיני של מדדי בדיקות דם, צריכת סידן מהתזונה ותיסוף של סידן וויטמין D לפי המינונים שיותאמו לכם על ידי הדיאטנית או הרופא.

בנייר העמדה מציינים שסוג הסידן המומלץ הוא סידן ציטראט היות והספיגה שלו טובה יותר גם כאשר רמת החומציות בקיבה נמוכה. שימו לב לסוג הסידן שאתם לוקחים ולמינון הסידן וויטמין D, ובמידת הצורך התייעצו עם הדיאטנית או הרופא שלכם.

שימוש בתרופות המעכבות הפרשת חומצה בקיבה מקבוצת PPI למשל אומפרדקס/לוסק/נקסיום נמצא כגורם הקשור לעליה בסיכון לשברים בעצמות, במיוחד בשימוש ממושך (מעל שנה), בגיל מבוגר יותר ובמינונים גבוהים של התרופה. יש להתייעץ עם הרופא על כל שינוי בטיפול התרופתי.

כדי לעקוב אחר בריאות העצם מומלץ על בדיקות שנתיות הכוללות ויטמין D ו -PTH, סידן, alkaline phosphatase וגם לשקול איסוף סידן בשתן. בנוסף מומלץ לבצע בדיקת DEXA לצפיפות העצם לפני הניתוח (המלצה זו מיועדת לניתוחי מעקף לסוגיהם) ושנתיים לאחר הניתוח לכל סוגי הניתוחים הבריאטרים.

פעילות גופנית מומלצת לכל המנותחים הבריאטרים במידה ואין סיבה רפואית האוסרת על כך ויכולה לסייע בשימור מסת העצם. ההמלצה היא מינימום 150 דקות פעילות גופנית בשבוע עם יעד מטרה של 300 דקות שבועיות כולל 2-3 אימוני כוח בשבוע.


יש לכם שאלות לגבי הניתוח?

מוזמנים לכתוב כאן בתגובות ואשמח לענות.

כל המאמרים

bottom of page