תוחלת החיים וניתוחים בריאטרים
מאמר חדש בתחום הבריאטריה פורסם באחד מכתבי העת הרפואיים היוקרתיים ביותר - The New England Journal of Medicine (NEJM).
השוודים מנהלים רשומות מעקב אחר אלפי מנותחים בריאטרים שנותחו במדינה במשך מעל 25 שנה, וכעת הם פירסמו תוצאות בנוגע לתוחלת החיים והסיכון לתמותה.
במחקר השוו בין 2007 מנותחים בריאטרים ל- 2040 אנשים מקבוצת הביקורת שמקבלים טיפול סטנדרטי להשמנה (שינוי אורח חיים הכולל דיאטה וספורט), כאשר המשתתפים משתי הקבוצות היו עם BMI מעל 34 (בגברים) ומעל 38 (בנשים). בנוסף השוו את שתי הקבוצות ל 1135 אנשים שהיוו קבוצת ביקורת אקראית מהאוכלוסיה הכללית.
החוקרים עקבו אחרי 3 הקבוצות במשך 22-27 שנים, והגיעו לכמעט 100% מהמידע על שיעורי התמותה שלהם.
התוצאות הראו שאנשים שעברו ניתוח בריאטרי יכלו לצפות בממוצע ל 3 שנות חיים נוספות בהשוואה לקבוצה עם השמנה שלא עברה ניתוח בריאטרי, אבל עדיין חיו בממוצע 5.5 שנים פחות בהשוואה לאוכלוסיה הכללית.
סיבות המוות הנפוצות ביותר במעקב היו מחלות קרדיו-ווסקולוריות וסרטן.
כמה הערות שלי:
1. חיים ומוות זה חשוב, אבל מה שקורה באמצע חשוב לא פחות. חסרים מחקרים שבודקים את איכות החיים של המנותחים הבריאטרים, וזו תהיה השוואה מעניינת לקבוצת ביקורת עם השמנה שלא עברה ניתוח וגם לאוכלוסיה הכללית.
בעיניי, איכות החיים היא משתנה רפואי לא פחות חשוב מתוחלת החיים, אך לצערי הוא לא נמדד מספיק במחקרים גדולים כמו זה.
2. המשוואה הידועה היא שהשמנה גורמת לתחלואה שמעלה את הסיכוי לתמותה. יחד עם זאת חשוב לומר שהמטרה היא לא בהכרח "להילחם" בהשמנה בכל הכוח או לרדת במשקל בכל מחיר. גם ספורט ותזונה מפחיתים מהותית את הסיכון לתחלואה, ויתכן שלמשתתפי המחקר שעברו את הניתוח היה קל יותר לאכול פחות ולהתאמן יותר, כשהגוף לא "נלחם" בהם כל הזמן והם לא היו צריכים "להילחם" בו בחזרה.
כלומר, הניתוח הוא עוד דרך לאורח חיים בריא ולא תחליך לאורח חיים בריא.
3. ניתוח בריאטרי - כמו הרבה דברים בחיים, הוא תחום מורכב שיש לו השפעה אדירה על כל היבטי החיים, כולל תוחלת החיים. כדי להפיק ממנו את המיטב ולצמצם למינימום את תופעות הלוואי והסיכון לסיבוכים חייבים להיות בליווי מקצועי לפניו ואחריו, כדי להנות מהתוצאות לכל שנות החיים, כולל לעוד אקסטרא 3 שקיבלתם
מקור התמונה ולקריאת המאמר: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2002449
コメント